Een zorg minder in moeilijke tijden

Voor contact met uw regionale nalatenschapsmakelaar bel: 030-8007966

Volg ons:

Eerste hulp bij erfenis

Iemand overlijdt, hoe verder? Eerste hulp bij een erfenis

Ook al zien we soms het overlijden van een dierbare aankomen, de papieren rompslomp en alles wat we moeten regelen komt koud op ons dak vallen. De NalatenschapsMakelaar helpt mensen in deze eerste onzekere tijd hun zaken op orde te krijgen, zodat u met een gerust hart de uitvaart kunt regelen en daarna de nalatenschap kunt afhandelen. Neem contact met ons op voor hulp met onderstaande zaken.

Melding van overlijdenMelding van overlijden eerste hulp bij erfenis

Als iemand komt te overlijden zult u eerst een aangifte moeten doen van het overlijden van de desbetreffende persoon bij de gemeente waar de overledene stond ingeschreven. Doe dit binnen vijf dagen na het overlijden. De gemeente maakt bij uw bezoek aan de balie een document op, waarin toestemming wordt gegeven voor de uitvaart.

Erfenis aanvaarden?

Moet u de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen? Word ik de dupe van de schulden van de overledene? Blijft er nog wel iets over als we alles verdeeld hebben? Dit zijn allemaal vragen waarop uw nalatenschapsmakelaar snel antwoord kan geven. Hij of zij wijst u de weg om dit zo goed mogelijk en tegen de laagste kosten te regelen.

Verklaring van erfrecht aanvragen

Vervolgens heeft u een verklaring van erfrecht nodig, waarin staat wie de erfgenamen zijn. Hiermee kunt u bij de bank de bankrekeningen laten (de)blokkeren van de overledene. De NalatenschapsMakelaar werkt samen met gerenommeerde notarissen die voor u en de andere erfgenamen de verklaring van erfrecht kunnen opmaken. Er wordt dan direct gekeken of de overledene een testament heeft opgemaakt.

Wie zijn erfgenamen?

Soms is het meteen duidelijk wie de erfgenamen zijn, maar soms is dit lastiger vast te stellen. We moeten dan op zoek naar de erfgenamen. Zijn er bijvoorbeeld kinderen die in het buitenland wonen, waarmee weinig of geen contact was, of is er een kind dat in aanmerking komt voor plaatsvervulling, maar waarvan de verblijfplaats onbekend is? De NalatenschapsMakelaar brengt alle erfgenamen samen. Zonder dat alle erfgenamen gevonden zijn, kan de verklaring van erfrecht namelijk niet worden opgesteld .

Advies over wettelijke verdeling?

Is er geen testament, dan geldt de wettelijke verdeling. Het is niet altijd direct voor iedereen duidelijk, hoe de wettelijke verdeling werkt en wie wat krijgt in welke situaties. Wij brengen uw situatie helder voor u in kaart. 

Geef hieronder een heldere omschrijving van uw situatie en we bellen u zo snel mogelijk terug of bel met 030-8007966.

Kosteloos kennismakingsgesprek?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Hoe verder? ... met ons duidelijke stappenplan nalatenschap

Stap 1: Is er een testament? Het testament vormt de leidraad voor de afhandeling van een nalatenschap. In een testament is de laatste wil van de erflater vastgelegd. Het testamentenregister is gevestigd in Den Haag en daar kan men schriftelijk opvragen waar en door welke notaris een testament is opgesteld. U moet daarvoor wel de akte van overlijden met uw aanvraag meesturen. Is er geen laatste wil dan volgt u de wett... Lees meer

nalatenschapsmakelaars in uw regio

Selecteer een provincie en maak kennis met een nalatenschapsmakelaar tijdens een kosteloos kennismakingsgesprek.

Kosteloze kennismaking aanvragen

Uw ervaringen delen?

In moelijke tijden kunnen we veel van elkaar leren. U kunt deze pagina delen via:

Twitter reacties

Denkt u wel eens na over uw nalatenschap?

De NalatenschapsMakelaar is een landelijke organisatie gespecialiseerd in nalatenschapsplanning en afwikkeling.

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?