Plan een Kosteloos kennismakingsgesprek →

Je relatievorm en de erfenis

De eerste dertig jaar van hun leven maken veel mensen zich niet druk om hun nalatenschap en de meeste mensen gaan er pas rond hun zestigste serieus over nadenken. Toch kan het goed zijn hier al op jongere leeftijd over na te denken. Je weet immers nooit.

Samenleven en een nalatenschap

Bij samenlevers is er wettelijk niets geregeld mocht de partner komen te overlijden. Als er kinderen zijn, zijn zij de eerste erfgenaam, maar als zij te jong zijn, wordt er een bewindvoerder voor de erfenis benoemd. Een verblijvingsbeding in een samenlevingscontract kan hiervoor de oplossing zijn. Het verblijvingsbeding bepaalt dat al het gezamenlijk eigendom bij het overlijden van de ene partner aan de andere partner toekomt. Dit geldt echter alleen voor de bezittingen, zoals deze zijn vastgelegd in het samenlevingscontract. Wil je zeker weten dat alles goed geregeld is, dan is het verstandig een testament op te stellen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap gaan alle bezittingen uit de gemeenschap van goederen bij overlijden van de ene partner over op  de langstlevende partners. De kinderen houden een openstaande vordering op de langstlevende partner. Wil je dit anders regelen of heb je specifieke bestemmingen voor sommige onderdelen van je nalatenschap, dan zul je een testament of een legaat moeten laten opmaken. Vergeet als je gaat scheiden niet je testament aan te passen. Anders kan het zijn dat je nalatenschap aan je ex-partner toekomt wanneer je overlijdt.

Financiële planning

Soms is het verstandig om tijdens je leven bijvoorbeeld al te schenken aan je kinderen, zodat zij later minder belasting hoeven te betalen.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek aanvragen


Iny de Kleijne

Wanneer een familielid of partner overlijdt, komt er heel wat op u, uw familieleden en andere nabestaanden af. Naast de emotionele verwerking, brengt de afwikkeling van de nalatenschap veel praktische en complexe vraagstukken met zich mee. Iny de Kleijne en Jeanne Kelders kunnen als nalatenschapsmakelaar u in deze moeilijke tijd terzijde staan. Om werkzaamheden uit handen te nemen, regelen wij voor u de belangrijkste zaken tijdens het gehele proces. Zo brengen we onder andere in beeld wat de erflater heeft opgeschreven in een testament en verzorgen we de aangifte erfbelasting. Ook kunnen we optreden als executeur. Iny en Jeanne staan hierin niet alleen. Ons team van zeven professionele medewerkers, belastingadviseurs, juristen, familiemediators, executeurs, staan ter uwer beschikking. Doordat wij ervaring hebben opgedaan met de afwikkeling van een nalatenschap, kunnen wij onze opgedane kennis met u delen. Door intensieve onderlinge samenwerking zijn zelfs de meest complexe vraagstukken bij ons in goede handen. Elke samenwerking begint met een kennismaking. In dit gesprek luisteren we naar uw wensen en vertellen we wat we voor u kunnen betekenen. Wilt u meer weten hierover of onze diensten? Bezoek onze website: www.dekleijne-janssen.nl. Graag maken wij een geheel vrijblijvende afspraak.

© 2020 De Nalatenschapsmakelaar.