Een zorg minder in moeilijke tijden

Voor contact met uw regionale nalatenschapsmakelaar bel: 030-8007966

Volg ons:

20-7-2015

Je relatievorm en de erfenis

De eerste dertig jaar van hun leven maken veel mensen zich niet druk om hun nalatenschap en de meeste mensen gaan er pas rond hun zestigste serieus over nadenken. Toch kan het goed zijn hier al op jongere leeftijd over na te denken. Je weet immers nooit.

Samenleven en een nalatenschap24747217
Bij samenlevers is er wettelijk niets geregeld mocht de partner komen te overlijden. Als er kinderen zijn, zijn zij de eerste erfgenaam, maar als zij te jong zijn, wordt er een bewindvoerder voor de erfenis benoemd. Een verblijvingsbeding in een samenlevingscontract kan hiervoor de oplossing zijn. Het verblijvingsbeding bepaalt dat al het gezamenlijk eigendom bij het overlijden van de ene partner aan de andere partner toekomt. Dit geldt echter alleen voor de bezittingen, zoals deze zijn vastgelegd in het samenlevingscontract. Wil je zeker weten dat alles goed geregeld is, dan is het verstandig een testament op te stellen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap
Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap gaan alle bezittingen uit de gemeenschap van goederen bij overlijden van de ene partner over op  de langstlevende partners. De kinderen houden een openstaande vordering op de langstlevende partner. Wil je dit anders regelen of heb je specifieke bestemmingen voor sommige onderdelen van je nalatenschap, dan zul je een testament of een legaat moeten laten opmaken. Vergeet als je gaat scheiden niet je testament aan te passen. Anders kan het zijn dat je nalatenschap aan je ex-partner toekomt wanneer je overlijdt.

Financiële planning
Soms is het verstandig om tijdens je leven bijvoorbeeld al te schenken aan je kinderen, zodat zij later minder belasting hoeven te betalen.

Kosteloos kennismakingsgesprek?

Heeft u vragen? Bekijk eerst onze FAQ's, of stel hieronder uw korte vraag.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

Let op! U heeft de in rood gemarkeerde velden onjuist of onvolledig ingevuld.

nalatenschapsmakelaars in uw regio

Selecteer een provincie en maak kennis met een nalatenschapsmakelaar tijdens een kosteloos kennismakingsgesprek.

Kosteloze kennismaking aanvragen

Uw ervaringen delen?

In moelijke tijden kunnen we veel van elkaar leren. U kunt deze pagina delen via:

Twitter reacties

Denkt u wel eens na over uw nalatenschap?

De NalatenschapsMakelaar is een landelijke organisatie gespecialiseerd in nalatenschapsplanning en afwikkeling.

Meer weten hoe we u verder kunnen helpen?